اصفهان
اصفهان شهری در مرکز کشور ایران است که در جنوب تهران واقع شده و پایتخت استان اصفهان می باشد. شهر اصفهان به دلیل دارا بودن جاذبه های گردشگری فراوان و زیبایی های چشمگیر به شهر نصف جهان شهرت دارد. اصفهان بعد از تهران و مشهد، پرجمعیت ترین شهر کشور ایران به حساب می آید و همچنین به دلیل جاذبه های توریستی فراوان دومین شهر توریستی و همچنین دومین شهر صنعتی نیز می باشد.
اصفهان را نگین انگشتری و قطب اول گردشگری ایران میدانند. شهری با گنبدهای فیروزهای، کاشیکاریهای دلفریب، پلهای پرخاطره و آواز نقشها و صنایع و هنرهای ظریف و صد البته زایندهرود.
شهر اصفهان در زمان حکومت صفویان، پایتخت کشور ایران بوده است و بسیاری از این آثار تاریخی و گردشگری مربوط به دوره ی حکومتی صفویان و حتی ساسانیان می باشد.
آب و هوای این شهر معتدل و خشک بوده و به شهر چهار فصل شهره شده است. معماری های زیبایی در اصفهان بسیار چشم گیر است. اصفهان هر ساله گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به خود می بیند.
دیدنی های اصفهان
بسیاری از جاذبه های گردشگری و برجسته و به زبان ساده تر دیدنی های اصفهان در فهرست آثار باستانی یونسکو ثبت شده اند. در این جا به برجسته ترین مکان های گردشگری اصفهان اشاره می شود:
میدان نقش جهان
اولین و بارزترین مرکز گردشگری اصفهان میدان نقشجهان است. میدانی که دومین میدان بزرگ در سرتاسر دنیاست. میدان نقش جهان که مشهور به میدان امام است و قبل تر هم به آن میدان شاه عباس گفته می شد. این میدان به صورت مستطیل است و از این رو این میدان منحصر به فرد شده است. در این میدان دو مسجد و یک بازار و یک کاخ قرار می باشد و اطراف این میدان را ساختمان هایی از دوره صفویه احاطه شده است.
دور تا دور این میدان مستطیلشکل را حدود دویست حجره دو طبقه و چند شاهکار تکرار نشدنی معماری ایران احاطه کرده است. این میدان یادگار دوران صفویه است. قبل از ساخت این میدان در همین مکان میدان باغی با نام نقش جهان وجود داشته است.
در میدان نقش جهان، مسجد جامع عباسی که به مسجد امام شهره است، مسجد شیخ لطف الله، عمارت عالی قاپو و بازار قیصریه قرار دارند.
مسجد شیخ لطف الله
مسجد شیخ لطفالله اصفهان طاووس معماری ایران است و به همین دلیل یکی از دیدنی های اصفهان است که همه ساله گردشگران زیادی از آن بازدید میکنند. مسجدی که نه مناره دارد. حیاط از طریق گذر از چند پله و یک راهروی طولانی ناگهان وارد فضایی باشکوه میشود که طرح کاشیهای زیر گنبد شبیه به دم بازشده یک طاووس و وجود پنجرهها او طرح کاشیها و تناسبات داخلی مسجد یک شاهکار بیبدیل را خلق کرده است
مسجد شیخ لطف الله یک مسجد خصوصی برای خاندان سلطنتی بوده است؛ از این رو هیچ مناره ای ندارد و این مسجد با یک تونل به کاخ سلطنتی متصل شده است. این مسجد در سال 1602 توسط شاه عباس اول و به بزرگداشت شیخ لطف الله جبل عاملی عالم بزرگ زمان صفویه ساخته شد.
کاشی کاری های زیبا و نداشتن مناره و نورپردازی خلاقانه و نیز داشتن ورودی 28 متری مسجد شیخ لطف الله را از دیگر مساجد متمایز ساخته است.
مسجد جامع عباسی یا مسجد امام
مسجد جامع عباسی که با نامهای مسجد سلطانی و مسجد امام هم شناخته میشود یکی از خاص ترین شاهکارهای معماری اسلامی ایران به شمار میرفت کاشیها و کاشیکاریهای بینظیر، منارههای رفیع و گنبد باشکوه همه و همه باعث شده تا مسجدی که به دستور شاه عباس بزرگ ساختهشده تبدیل به نتیجه هزار سال هنر معماری اسلامی در ایران میباشد.
مسجد امام سرشار از هنر کاشی کاری می باشد چرا که دارای کاشی های آبی و نمادین است این بنا بسیار مقاوم بوده است و در این 400 سال که از ساخت آن می گذرد هیچ آسیب جدی را متحمل نشده است. سنگ ستون های این مسجد از سنگ مرمر اردستان بوده که توسط هنرمندان اصفهانی خوشنویسی و نقاشی شده اند.
مسجد جامع اصفهان اکنون موزه ای است که روایتگر تحول معماری ایران در طول سال ها است.
کاخ عالی قاپو
وقتیکه پایتخت حکومت صفوی از قزوین به اصفهان منتقل میشود بنایی بهعنوان دولتخانهی حکومت ساخته میشود که بهمرور زمان طبقاتش افزوده و به عالیقاپو تبدیل میشود که ما امروز میشناسیم.
وقتیکه پلههای زیبای طبقات ششگانه این بنا بهویژه پلههای مارپیچ طبقات بالایی را بالا میرویم ناخودآگاه داستانها و ماجراهای رازآلود به ذهن میآیند که در این کاخ باشکوه اتفاق افتادهاند.
گچبریهای منحصربهفرد اتاق موسیقی در طبقه آخر جزء مهمترین بخشهای این امارت هست ایوان مشرف به میدان هم که قطعاً جزو بهترین نقاط برای تماشای عظمت میدان نقشجهان است و یکی از دیدنی های اصفهان که نسبتا ناشناخته مانده نیز محسوب میشود.
عالی قاپو کاخی در زمان صفویه است و رو به روی مسجد شیخ لطف الله می باشد. این عمارت دیدنی تنها 48 متر ارتفاع دارد و 6 طبقه می باشد که با پلکانی مارپیچ طبقات این عمارت به همدیگر متصل شده اند. آخرین طبقه ی کاخ، اتاق موسیقی یا صوت نام دارد. روی دیوار های این عمارت نقاشی گل ها و حیوانات و پرندگان است که توسط هنرمند نقاش، رضا عباسی نقش بسته است.
شاه عباس اول صفوی این عمارت را ساخت تا شکوه و جلال حکومتش را به همگان نشان دهد. ستون های عمارت عالی قاپو تماما از جنس چوب است.
میدان نقش جهان به قدری زیبا می باشد که نه تنها در روز می توان برای دیدن این جاذبه ی گردشگری مراجعه کرد بلکه در شب هم بسیار زیبا است و می توان در شب هم به سراغ میدان نقش جهان رفت و این میدان را غرق در نور و زیبایی نظاره گر شد.
میدان نقش جهان اصفهان را می توان مجموعه ی تمام دیدنی ها و جاذبه های گردشگری و توریستی اصفهان دانست چرا که تمام ذوق هنری و هنر معماری اصفهانی در این مستطیل بزرگ موج می زند، دور تا دور این میدان حجره هایی وجود دارد که صنایع دستی اصفهان را به نمایش گذاشته اند.
ورود ماشین به داخل میدان نقش جهان ممنوع است و اینگونه نمای زیبای میدان نقش جهان بدون حضور خودرو برایتان لذت بخش خواهد بود. برای دیدن این آثار گردشگری تاریخی در شهر اصفهان شما می توانید ماشین را در هر کدام از پارکینگ های اطراف میدان که بسیار نزدیک میدان هستند پارک نمایید و تنها با چند قدم از دروازه های این میدان وارد میدان نقش جهان شوید.
در قسمتی از این میدان می توانید سوار کالسکه های رنگی شوید تا تمام این میدان زیبا را به راحتی بچرخید.
در نزدیکی میدان نقش جهان، هتل عباسی قرار دارد که یک هتل 5 ستاره مربوط به زمان صفویه است که آن زمان به مادر شاه سلطان پیشکش شده است. هتلی با معماری ها و آینه کاری های فوق العاده که در 300 سال پیش کاروانسرای صفویان بوده است.
از دیگر جاذبه های گردشگری اصفهان پل های زیبایی است که در این شهر وجود دارد که به حق، جریان داشتن زاینده رود در زیبایی و شکوه این پل ها نقش به سزایی داشته و به قولی نفیر روح و زندگی را در شهر زیبای اصفهان می دمد. پل های زیبا و تاریخی شهر اصفهان با صدای نوازش آب جاری صد چندان خواهد بود.
سردر قیصریه
ضلع شمالی میدان نقشجهان ورودی بازار اصفهان یعنی سردر قیصریه است. علاوهبر حالوهوای سنتی و تاریخی بازار و حجرهها و مغازهها میتوان در راستههای مختلف بازار اصفهان از یادگارهای تاریخی مثل غسالخانه که امروز تبدیل به موزه شده و یا تیمچه ملک که یادگاری باشکوه و زیبا از معماری قاجاریه است بازدید کرد.
کاخ چهلستون
اگر کمی از میدان نقشجهان فاصله بگیریم به حلقهی دیگهای از بناهای تاریخی و ارزشمند اصفهان خواهیم رسید. در فاصله کوتاهی از میدان نقش جهان عمارت و باغ چهلستون قرار دارد. چهلستون کاخی است که به دستور شاهعباس اول در قلب باغی بههمین نام ساختهشده است. هرچند که تکمیل و گسترش این بنا در زمان شاهعباس دوم انجام میشود.
نقاشیها آینهکاریها و کاشیکاریهای دیوارها و سقفهای تالارهای کاخ از شاهکارهای عصر صفوی به حساب میآید. نقاشیهای تالار مرکزی وقایعی تاریخی از دورانهای مختلف را روایت میکند.
کاخ چهلستون توسط باغی بزرگ و زیبا محصور شده است. باغ چهل ستون از جمله باغ های سلطنتی بوده که از دوران صفویه برایمان به یادگار مانده است. این کاخ دارای 20 ستون بلند می باشد که با تصویر زیبای این ستون ها در آب حوض جلوی عمارت، تعداد ستون ها دو برابر به نظر می رسد، از این رو این کاخ به چهل ستون مشهور است. در حال حاضر کاخ چهل ستون به موزه ای دیدنی تبدیل شده که آثاری چون مجموعه ی قدیمی ترین آثار سکه ماقبل تاریخ، مجموعه ی آبگینه، فرش، نسخ کوفی ، مجموعه سفال، … است.
کاخ هشتبهشت
کاخ هشتبهشت یک کاخ دیگر دوران صفویه است که روزگاری لقب زیباترین کاخ عالم را داشته. این کاخ در داخل باغی ساختهشده که زمانی به باغ بلبل مشهور بود و بخشی از باغ بزرگ نقش جهان قلمداد میشده است. تزیینات معماری کاخ هشت بهشت آنقدر خاص و زیباست که سیاحان زیادی در سفرشان به اصفهان به تحسین این مجموعه پرداختهاند.
زایندهرود
زایندهرود بخشی از هویت اصفهان محسوب میشود و خیلی فراتر از دیدنی های اصفهان است. این رود که معنای اسمش رود زنده یا زندگیبخش است از زاگرس مرکزی سرچشمه میگیرد و به مرداب گاوخونی میریزد و در این مسیر به شهر اصفهان زندگی میبخشد. بر روی این رود پلهای متعددی برای ارتباط بین دو بخش شهر در دو سمت رود ساختهشده است که دو تا از این پلها از لحاظ تاریخی اهمیت و جایگاه بالاتری دارد.
سی و سه پل
سی و سه پل هم در زمان صفویان ساخته شده است. در گذشته این پل میزبان جشن و سرور های فراوانی بوده است. این پل در شب نورپردازی چشم گیری دارد.
سیوسهپل یا پل اللهوردی خان یکی دیگر از یادگارهای دوران صفوی در اصفهان است. این پل سی و سه طاق دارد. این سی و سه طاق بنا به روایتی نمادی از سی و سه سال عمر حضرت مسیح است و به همین دلیل محل برگزاری مراسم خاجشویان ارامنه در زمان صفویان بود.
این پل به عقیدهی خیلی از جهانگردان لقب زیباترین یا یکی از زیباترین پلهای دنیا رو به خودش اختصاص داده است.
پل خواجو
پل خواجو چیزی بیشتر از یک پل برای اصفهانیها است. پل خواجو علاوهبر اینکه یک پل تاریخی بهیادگارمانده از دوران صفوی و یکی از زیباترین پل های دوران خودش در دنیا بود طبقهی بالای آن جایی برای تماشای زایندهرود و طبقهی پایین جای شبنشینی و آوازخوانی مردمان اصفهان است.
پل خواجو از جمله بناهایی است که در زمان صفویه ساخته شده است. این پل به گونه ای ساخته شده است که در هنگام وقوع سیل، مسیر آب را منحرف می کند و جدای از مصون ماندن شهر، سفره های زیر زمینی نیز پر می شوند. این پل به نوعی عامل حیاتی شهر اصفهان می باشد.
پل خواجو مجسمه های شیر سنگی و شمع پل خواجو را داراست. در این پل عمارتی مخصوص برای اقامت شاه دارد که آن را از دیگر پل های اصفهان متمایز ساخته است.
مادی های زاینده رود
کانالهای معروف به مادی در اصفهان وجود دارد که از زایندهرود انشعاب گرفتهاند تا آب را به همه نقاط شهر برسانند. اصفهانیها ایجاد این کانالها را به شیخ بهایی نسبت میدهند.
چهارباغ عباسی
در مجاورت کاخ هشتبهشت معبری سلطنتی و گذری فرهنگی قرار دارد که به چهارباغ عباسی معروف است. این گذرگاه که در دورانهای قاجار و پهلوی بهخوبی حفظ شده و از آن بهعنوان جایی برای گذر و نظر یاد میکنند.
منارجنبان
شاهکار دیگر معماری اصفهان بنای آرامگاه عمو عبدالله معروف به منارجنبان است. این بنا دارای دو منار است و این منارها با یک سیستم چوبی خلاقانه بههم وصل شده اند که با تکان دادن یکی از منارهها مناره دیگر هم تکان میخورد.
از عجایب استان اصفهان می توان منارجنبان را نام برد که در کل بنایی شگفت انگیز است که در عین سادگی بنا یک ویژگی منحصر به فرد دارد و آن این است که تکان می خورد. این بنا دارای دو مناره و یک ایوان است که با تکان دادن یک مناره ، مناره دیگری تکان میخورد. تا مدت ها دلیل این تکان خوردن مشخص نبود و بعد ها به پدیده ی دوپلر ربطش دادند.
منارجنبان مدفن عارف عمو عبدالله کارلادانی است.
محله جلفا
محله جلفا محدودهای تاریخی در اصفهان است که به واسطه کوچ ارامنه از حواشی رود ارس به این منطقه به محلهی ارامنه (ارمنی نشین) معروف شده است. وجود سیزده کلیسای مختلف در فواصل نسبتاً نزدیک بههم در این محل باعث شده تا همچنان جلفا نامش با پیروان حضرت مسیح گره خورده باشد.
کلیسای وانک
در زمان جنگ صفویان با عثمان ها، شاه عباس صفوی محله ی جلفای اصفهان را به ارامنه اهدا نمود. کلیسای وانک در آن زمان با معماری ساده و دیدنی ساخته و در گذر زمان این کلیسا دارای نقش و نگار های دیدنی و جذابی شده است.
وقتیکه ارامنه به منطقه جلفا آمدند اقدام به ساختن بناهای مذهبی کردند که کلیسای وانک نتیجه این تلاش است. این کلیسا در زمان شاه عباس دوم ساختهشده و بر خلاف اکثر کلیساهای سنگی ارامنه با آجر ساختهشده است.
نقاشیهای دیواری و تزیینات این کلیسا یکی از مهمترین دلایل اهمیت و ارزش کلیسای وانک است.
کلیسای بیت اللحم
اغراق نیست اگر کلیسای بیتاللحم را زیباترین کلیسای اصفهان و ایران و یکی از زیباترین کلیساهای دنیا لقب بدهیم. خیلی از رسانههای معروف دنیا از جمله دیلیتلگراف نیز این عنوان را برای کلیسای بیتاللحم برگزیده بودند.
مسجد عتیق
مسجد جامع اصفهان معروف به مسجد عتیق بدون هیچ شکی یک موزهی استثنائی معماری ایران است. قدمت اولیه ی این مسجد به قرن دوم هجری برمیگردد و در طول چهارده قرن، چندین بار بدست حاکمان مختلف بازسازی و گسترش یافته است. به همین دلیل هر گوشهای از این مسجد به دورهای خاص از تاریخ اختصاص دارد و سبکهای مختلف معماری در آن به نمایش درآمده است. یکی از معروفترین آثار این مسجد محراب اولجایتو است که به دوران تیموری برمیگردد.
آتشگاه
آتشگاه اصفهان یا کوه آتشگاه یک یادگار باستانی در اصفهان است. این مجموعه خشتی بر فراز یک کوه کوچک قرارگرفته است. پژوهشها از این محل بهعنوان معبدی از دوران ایلامی یاد میکنند اما درعینحال میشود بقایای بازسازیشده یک آتشگاه ساسانی را همانجا دید.
خانه مشیرالملک
اگر به دیدن خانههای تاریخی علاقه دارید دیدن خانه مشیرالملک جزو واجبترین کارهایی است که باید در اصفهان انجام دهید. این خانه بسیار باشکوه در خودش یک بنای بسیار زیبا را جای داده که به ادعای بعضیها بزرگترین نه دری ایران محسوب میشود.
بخشی از این خانه تاریخی به یک کافه تبدیل شده و همیشه میتوان در فضای دنج و زیبای آن نشست و از نوشیدن و خوردن لذت برد.
حمام علیقلی آقا
اگر به دیدن حمامهای تاریخی علاقه دارید حتماً به محله بیدآباد اصفهان بروید و حمام علیقلی آقا را ببینید. فضاهای متعدد و تزیینات و کاشیکاریهای متفاوت بخشی از جذابیتهای این حمام و البته نقش شیر و خورشیدی که در این حمام وجود دارد سوژه اکثر بازدیدکننده ها شده است. این حمام جزو آثار دوران حکومت صفویه است.
خانه تاریخی ظلالسلطان
در مجاورت کاخ چهلستون خانه تاریخی ظلالسلطان قرار دارد که امروز تبدیل به موزه هنرهای معاصر اصفهان شده است و جای مناسب برای دیدن همزمان شکوه معماری و آثار هنری است. اگر به دیدن این بنا رفتید حتماً سراغ دیواره شاخ رو بگیرید و حتماً دنبال شنیدن داستانش باشید.
موزه موسیقی اصفهان
در بخشی از محله جلفا موزه موسیقی اصفهان قرار دارد که چندصد ساز مختلف ملی و محلی را در خودش جای داده است. بازدیدکننده موزه علاوهبر بازدید میتواند در پایان از اجرای زنده موسیقی هم لذت ببردد.
محله سنگ تراشها
در آنسوی محله جلفا محله بینظیر سنگ تراشها قرار دارد. محلهای پر از خانههای تاریخی ارزشمند که بعضی از انها تغییر کاربری پیدا کرده و به دانشکده ، رستوران و نظایر اینها تبدیل شده اند. تعدد خانههای تاریخی و دیوارها و درهای قدیمی انقدر در محله سنگ تراشها زیاد است که بیشتر به دکورهای سینمایی شباهت دارد.
تخت فولاد
تخت فولاد شاید برای خیلیها فقط یک قبرستان باشد اما برای اصفهان تخت فولاد یک داشتهی تاریخی و بسیار ارزشمند است. بجز بقعهها و تکیههایی که در بخشهای مختلف این قبرستان وجود دارند و هرکدام مربوط به یک دوره ارزشمند تاریخی هستند، میشود سنگ قبرهای چند صد ساله و بسیار زیبا را در این قبرستان دید.
بسیاری از چهرههای معروف تاریخ اصفهان (چهرههای سرشناس مذهب تشیع و هنرمندان مردمی و سرشناس) در این قبرستان دفن هستند.
داستانهای زیادی راجعبه این قبرستان وجود دارد. از شنیدن صدای تأیید و اجابت دعا در بابا رکنالدین تا باز کردن دهان زمین در منطقه تخت فولاد و صحبت کردن با خدا که ان را به زبان زمین یا لسان الارض معروف کرده است.
موزه سنگ تخت فولاد اصفهان
موزهای بهعنوان موزه سنگ در دل تخت فولاد وجود دارد که بخشی از سنگهای تاریخی را در آنجا به نمایش گذاشتهاند.
مناره چهل دختران
یکی از القابی که برای اصفهان در نظر میگیرند شهر منارهها است. یکی از معروفترین مناره های اصفهان مناره چهل دختران است. داستانهای جذابی را برای مناره چهل دختران تعریف میکنند.
امامزاده احمد
در دل بافت تاریخی اصفهان امامزادهای با نام امامزاده احمد وجود دارد که در داخلش اتاقی با تزیینات سلطنتی و شاهانه قرار دارد. این اتاق مدفن خواهر ناصرالدینشاه و همسر امیرکبیر و همچنین دختران امیرکبیر است که بعدتر با پسر ناصرالدینشاه ظلالسلطان ازدواج میکند.
آرامگاه صائب تبریزی
اگر شیراز را به سعدیه و حافظیه میشناسیم باید گفت که اصفهان هم آرامگاه صائب تبریزی را در خودش دارد. صائب تبریزی شاعر سرشناس ادبیات فارسی است که گذر روزگار ان را به اصفهان آورده است
جاذبه های تفریحی اصفهان
در شهر اصفهان می توانید برای گردش و خوشگذرانی و سرگرمی خود و کودکانتان به سراغ مکان های تفریحی و دیدنی چون آکواریوم ماهی ها و باغ پرندگان و شهربازی در پارک ناژوان اصفهان بروید و یک روز خوب و به یاد ماندنی را در این مکان با تمامی زیبایی ها برای خود رقم بزنید. در پارک ناژوان موزه ی خزندگان و موزه ی پروانه ها موزه ی صدف ها هم می باشد که دیدن از این مکان ها خالی از لطف نیست.
باغ پرندگان
اگر دنبال یک تجربه متفاوت و غیر تاریخی در اصفهان هستید باغ پرندگان میتواند انتخابی ایده آل باشد.باغ پرندگان در مرداد ماه 1375 به همت شهرداری اصفهان افتتاح شد. این باغ یک قفس بسیار بزرگ است که در داخل خودش پرندگانی از نقاط مختلف دنیا را جمعآوری کرده است.
خوراکی ها و سوغات اصفهان
وقتی به اصفهان میآیید باید حتماً بریون، آش شله قلمکار، خورش ماست و دوغ و گوشفیل را امتحان کنید.
اگر اهل خرید صنایع دستی و سوغاتی هستید ظروف مسی، میناکاری، قلم زنی و فرش دستبافت های اصفهان را در لیست خرید خودتان قرار بدهید.
اگر به شیرینی جات علاقه دارید خرید گز (شیرینی فوقالعادهای است که از عصاره درختچه انگبین درست میشود) را فراموش نکنید.
دیدنی های اصفهان محدود به این مکانها نیست و این مطلب در حال تکمیل شدن است
اصفهان زیباترین شهر در فلات مرکزی ایرانه
[…] در اصفهان است که در حال حاضر، پل خواجوی به عنوان یکی از جاذبههای تاریخی و گردشگری شهر اصفهان در نظر گرفته میشود و هر ساله بسیاری از بازدیدکنندگان […]
[…] نقش جهان اصفهان را می توان مجموعه ی تمام دیدنی ها و جاذبه های گردشگری و توریستی اصفهان دانست چرا که تمام ذوق هنری و هنر معماری اصفهانی در این […]
[…] اصفهان شهری تاریخی است که در آن آثار باستانی و تاریخی فراوان وجود دارد یکی از این آثار باستانی تاریخی، مسجد عتیق اصفهان است که به مسجد جامع اصفهان مشهور است و از قدیمی ترین مساجد اصفهان می باشد. […]
قطعا اصفهان محدود به این محلهایی که نوشتید نیست و استان اصفهان دیدنی های بسیار زیادی داره که خیلی از آنها را خود اصفهانی ها هم بلد نیستند
ممنون از شما که دیدنی های اصفهان را معرفی کردید ولی همانطور که دوستان گفتن دیدنی های اصفهان خیلی زیادتر است
از دیدنی های استان اصفهان بیشتر بگید
گلپایگان یک قطعه تاریخی داره اونم معرفی کنید واقعا مظلوم واقع شده
[…] بی بی سیدان در 50 کیلومتری شهر سمیرم استان اصفهان در نزدیکی رودخانه سمیرم در ورودی تنگه ی نازی قرار دارد. […]
[…] ای قرآنی قرار داد تا مسافران به سلامت سفر کنند. مسافران اصفهان شیراز هنگام ورود به شیراز دروازه قرآن را می […]
[…] تاریخی شهر تبریز در کنار بناهای تاریخی شهر هایی مثل اصفهان و شیراز زبانزد و چشم انداز های طبیعی آن خیره کننده است. […]
اصفهان یکی از زیباترین شهرهای ایرانه