دروازه قرآن شیراز
شیراز همواره زبانزد همه در بخش گردشگری بوده است، دروازه قرآن شیراز از جمله دیدنی های این شهر است و نامی آشنا برای گردشگران داخلی و خارجی می باشد.
دروازه قرآن در طول زمان دستخوش بلایای طبیعی و حوادث مختلف قرار گرفته و بارها تخریب گشته و مجدد بازسازی آن انجام شده است. دروازه قران شیراز در سال 19/9/1375 در ادارهکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی ثبت آثار ملی شده است.
دروازه قرآن کجاست؟
دروازه قرآن در شمال شهر شیراز در تنگه الله اکبر میان کوه باباکوهی و چهل مقام در نزدیکی آرامگاه خواجوی کرمانی قرار دارد و در خروجی شهر به سمت مرودشت می باشد. در نزدیکی آن فلکه طاووسیه قرار دارد.
دروازه قران در ده کیلومتری مقبره خواجوی کرمانی و در پانصد متری باغ جهان نما و در هزار متری مقبره ی شاعر نامدار حافظ قرار دارد.
تاریخچه دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن شیراز نماد تاثیر قرآن بر زندگی مردم است و یکی از بنا های ارزشمند اسلامی در ایران به حساب می آید. دروازه قرآن بنایی طاقی شکل است که جایگاه ویژه ای برای قرار گرفتن قرآن دارد. در میان دروازه قران دروازه قرآن های ایران، دروازه قران شیراز قدمت و شهرت عمومی بسیاری دارد.
شیراز در گذشته دارای 6 دروازه به نام های دروازه قرآن، دروازه سعدی، دروازه اصفهان، دروازه کازرون، دروازه قصابخانه و دروازه شاه داعی تا اله بوده است که در حال حاضر فقط دروازه قران در شیراز وجود دارد. دروازه قرآن شیراز به امر عضدالدوله دیلمی ساخته شده است و به دلیل قرآنی که در بالای آن برای سلامت سفر کردن مسافران قرار گرفته شده این نام بر این دروازه نهاده شده است.
این بنای طاقی به مرور رو به تخریب رفت و در دوران زندیه به امر کریم خان بازسازی و اتاقکی در بالای این دروازه ساخته شد و دو جلد قرآن بزرگ گران بها به خط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری در این اتاقک قرار داده شد. این قرآن ها به هفده من معروف هستند و اکنون از دروازه قرآن به موزه پارس انتقال پیدا کرده اند.
دروازه قرآن در دوران قاجاریه دستخوش زلزله قرار گرفت و صدمات زیادی را متحمل شد که محمد زکی نوری دروازه قران را بعد از زلزله تعمیر نمود و در دو طرف آن اتاق هایی به عنوان پاسگاه و راهداری ایجاد کرد و آب انباری در کنار آن ساخت ، این آب انبار از آب رکن آباد پر می شد تا مسافران تازه از راه رسیده از آب آن بنوشند.
دروازه قرآن در گذشته طاق قرآن نامیده می شد و روزهای اول هر ماه که مردم از شهر خارج می شدند از زیر این طاق عبور می کردند. تا سال 1315 خورشیدی این بنا بر پا بود و در سال 1315 خورشیدی به منظور توسعه شهری این دروازه به دستور شهردار شیراز با دینامیت ویران گشت. بعد ها به دلیل ناراحتی مردم از نبود دروازه با تلاش بازرگانی به نام حاج حسین ایگار معروف به اعتمادالتجار در سال 1327 خورشیدی کمی پایین تر از دروازه پیشین دروازه ای ساخته شد.
دروازه جدید بزرگتر بود و دهانه قوس تیزه دار و دو ورودی کوچک روی دیوار های دو طرف آن و اتاق مستطیل شکلی بر بالای آن برای گذاشتن قرآن ساخته شد.
در بنای جدید آیات قرآنی به خط ثلث و نسخ دور تادور دروازه نوشته شده است و در گوشه غربی طاق آیه 9 سوره حجر، در پیشانی شمالی طاق آیه 9 سوره ی اسرا و در پیشانی جنوبی و سمت شهر شیراز آیه 88 سوره اسرا نوشته شده است و در اتاقک کوچک سمت چپ دروازه به وصیت اعتمادالتجار آرامگاه ایشان قرار دارد.
امروزه اطراف دروازه قرآن مجموعه ای تفریحی گردشگری ساخته شده است و قبر خواجوی کرمانی در نزدیکی این دروازه قرار دارد. در مرمت امروزی، جاده ورودی شهر شیراز در کنار دروازه قران می باشد تا آسیبی نبیند.
بهترین زمان بازدید از دروازه قرآن
دروازه قرآن از جمله بناهایی است که هم می توانید در روز به بازدید این بنا بروید و هم در شب. در روز جزییات و تزیینات و معماری دروازه قران کاملا مشخص است و در شب نورپردازی بنا، جلوه زیبایی به بنا می دهد.