باغ موزه ی هفت تنان شیراز

باغ موزه ی هفت تنان شیراز

اگر به شیراز سفر می کنید حتما به خاطر داشته باشید که سری هم به باغ موزه ی هفت تنان شیراز بزنید. این باغ قدیمی ترکیبی از معماری زندیه و باغ های اصیل ایرانی بوده است و برای افرادی که اهل شعر و هنر هستند تماشای این باغ از اوجب واجبات می باشد.

باغ موزه ی هفت تنان شیراز

باغ موزه ی هفت تنان شیراز از قدیمی ترین باغ های شهر زیبای شیراز است که در آن آرامگاه 7 عارف به نام می باشد. این باغ زیبا در دوران زندیه درنزدیکی آرامگاه حافظ ساخته شده است. باغ موزه ی هفت تنان در شیراز عمارتی دارد که در نوع خود بی نظیر است و توسط معماران چیره دست ایرانی بنا نهاده شده است. این عمارت 3388 متر مربع مساحت دارد و زیربنای این بنا 988 متر مربع می باشد.

باغ موزه هفت تنان شیراز تا همین چند سال پیش مکانی برای عبارت دراویش و مرتاضان بود و امروزه به موزه ی سنگ شیراز تغییر کاربری داده است. از قدیم مردم بومی شیراز برای اجابت شدن دعاهایشان و طلب بارش باران به باغ هفت تنان می آمدند و در این باغ خواسته هایشان را از خداوند مهربان طلب می نمودند و خداوند به برکت این باغ و زیبایی بی نظیر این باغ، نیت قلبی مردم را برآورده می کرد.

وجه تسمیه ی باغ موزه ی هفت تنان شیراز

مقصور از هفت تنان همان هفت عارفی هستند که در این باغ دفن هستند. این هفت مقبره متعلق به هفت عارف مشهور ایرانی است که در دامنه ی کوه چهل مقام دفن شده اند.

کریم خان زند احترام ویژه ای برای عارفان دفن شده در این مکان قائل بود روی سنگ قبر هر کدام از این بزرگان سنگی بزرگ و بدون نام و نشان و نوشته قرار داد ولی به علت گمنام بودن آن ها، سنگ قبر هایشان بدن نام و نوشته و کتیبه ماند. اندازه ی سنگ ها برای هر هفت تن کاملا یکسان بوده و 6 مقبره از این هفت تن در یک ردیف و به موازات هم قرار گرفته اند و مقبره ی هفتم درست در پایین قبر ششم می باشد.

باغ هفت تنان و موزه ی سنگ امروزه

از زمانی که باغ هفت تنان زیر نظر سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت، به موزه ی سنگ نام گذاری شد. در موزه ی سنگ شیراز نمونه های ارزشمند و نایاب از کتیبه های باستانی و سنگ های تاریخی نگهداری می شود. کتیبه های این باغ موزه متعلق به قرن های 3 تا 11 هجری قمری است و جز قدیمی ترین آثار موجود در موزه سنگ شیراز به حساب می آید.

نوشته های روی کتیبه ها و سنگ ها از نوع خط نستعلیق، کوفی، نسخ، ثلث و توقیع است. در این موزه سنگ سنگ هایی از پاسارگاد، تخت جمشید، تابوت های سنگی، به یادگار مانده از قبل از اسلام، خانه زینت الملوک، سنگ قبر های باستانی و آثار سنگی به جای مانده از دوران ساسانی تا دوران قاجار می باشد.

باغ موزه ی هفت تنان در سال 1310 در فهرست آثار ملی ثبت شد. این باغ موزه را با نام های عمارت هفت تن و باغ تکیه هفت تنان نیز می شناسند.

تاریخچه باغ موزه ی هفت تنان شیراز

باغ موزه ی هفت تنان شیراز در گذشته مکانی برای دراویش و مرتاض ها بوده است و امروزه یکی از مکان های دوران زندیه است که به عنوان موزه ی سنگ در شیراز می باشد.

در این باغ موزه ی هفت تنان عمارتی مجلل با ایوانی بزرگ ساخته شده است که روی آن، نقش ونگارهای ظریف بر روی گچ کشیده شده است. آقا صادق یکی از نقاشان معروف زندیه که 5 تصویر زیبا و پر از رمز و راز بر روی دیوار های عمارت کشیده شده است. در سال های 1336 و 1337 محمد باقر جهانمیری مرمت و تجدید این آثار را بر عهده گرفت.

معماری باغ موزه ی هفت تنان شیراز

عمارت باشکوه هفت تنان شیراز در زمینی به مساحت 3388 متر مربع و زیربنای 988 ساخته شده است. سقف تالار عمارت روی دو ستون یکپارچه عظیم بنا شده و در بخش طاقچه های بالایی آن پنج مجلس نقاشی شده است. در دو طرف ایوان، دو اتاق شاه نشین با عرض 5.5 متر و طول 28 متر می باشد و ارتفاع سقف آن 12 متر است. در کنار شاه نشین ها چند اتاق گوشواره ای نیز وجود دارد.

اتاق های گوشواره ای از شاه نشین ها کوچک تر هستند و در زمانی که تعداد مهمان ها افزایش می یافت، درب آن ها باز می شد تا به شاه نشین ها متصل شوند و فضای بیشتری در اختیار مهمان ها قرار داده شود. در وسط عمارت حوض بزرگی می باشد که در قدیم با آب رکن آباد تغذیه می شد.

عمارت اصلی باغ موزه ی هفت تنان شیراز

عمارت اصلی باغ موزه ی هفت تنان شیراز بنای شکوهمندی از دوران زندیه است که نمونه ای از معماری برجسته ی ایرانی می باشد. در طبقه دوم این عمارت تالاری زیبا با دو ستون سنگی بزرگ دارد. روی ستون ها نقش و نگار هایی وجود دارد که بر اثر گذر زمان فرسودگی یافته است.

عمارت اصلی باغ موزه هفت تنان ایوان بزرگی دارد. روی طاقچه هایی که در ایوان قرار دارند طرح و نقوش متنوعی از داستان های شاهنامه دیده می شود و بجز این طرح ها، 5 طرح اصلی از آقا صادق نقاش قدیمی هم وجود دارد.

یکی از آثار نقاشی شده در فضای داخلی عمارت باغ هفت تنان شیراز تصویری از یک درویش پیر با کلاهی سفید بر سر دیده می شود که در دست تبرزین داشته و چهره اش حالتی معنوی و زیبا دارد.

یک دیگر از نقاشی های زیبای عمارت باغ موزه ی هفت تنان داستان قربانی کردن حضرت اسماعیل به دست پدرش حضرت ابراهیم است. این نقش زیبا توسط آقا صادق زده شده است.

از نقاشی های دیگر موجود در باغ موزه ی هفت تنان داستان شیخ صنعان و دختر ترسا است که در این تصویر شیخ را در حالی که از سوی مریدان خود احاطه شده است مشاهده می کنید که دختر ترسا نیز بالای سر آن ها قرار دارد.

آخرین تصویر در عمارت اصلی باغ هفت تنان شاه عباس صفوی است که در این نقاشی شاه با لباس دراویش کشیده شده است. داستان این نقاشی آن روزی است که شاه عباس لباس دراویش را بر تن می کند و به میان مردم می رود تا شرایط جامعه شخصا به چشم ببیند.

محوطه باغ هفت تنان شیراز

باغ موزه ی هفت تنان شیراز دارای درختان سرو چند ساله ، نارنج و کاج است. در باغ دو مسیر سنگی برای رفتن به ساختمان اصلی در نظر گرفته شده است که قدم زدن در این سنگ فرش ها بسیار خاطره انگیز است.

حوض فیروزه ای رنگی رو به روی عمارت وجود دارد که برای ثبت خاطرات و عکاسی بسیار مناسب است. در کنار حوض کتیبه های تاریخی وجود دارد که زیبایی فضا را چندین برابر می کند.

آدرس باغ موزه هفت تنان شیراز

باغ موزه ی هفت تنان شیراز در شمال آرامگاه حافظ قرار دارد و برای رفتن به این مکان می توانید از خودروی شخصی، مترو و یا اتوبوس استفاده کنید. برای استفاده از اتوبوس باید از خطوط اتوبوسی استفاده کنید که از بلوار هفت تنان می گذرد. در ایستگاه مسجد پیاده شوید و سپس با کمی پیاده روی خود را به باغ موزه هفت تنان برسانید.

برای استفاده از مترو باید خود را به ایستگاه متروی ولیعصر برسانید که تنها با این باغ موزه 3 کیلومتر فاصله دارد که می توانید این فاصله را پیاده بروید و یا با تاکسی خود را به این باغ موزه ی زیبا برسانید.

برای رفتن به این باغ موزه می توانید از تاکسی های خطی که مسیرشان به بلوار هفت تنان می خورد هم استفاده کنید.

باغ موزه ی هفت تنان همه روزه از ساعت 7.5 صبح تا 7.5 عصر آماده ی پذیرایی از شما عزیزان است.

5/5 - (2 امتیاز)

نوشته‌های مشابه

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها